Alles over de informatieplicht energiebesparing voor bedrijven

Informatieplicht energiebesparing

Vanaf 1 juli 2019 treedt de nieuwe informatieplicht energiebesparing in werking. De plicht geldt zowel voor bedrijven als instellingen (inrichtingen) en is ook direct de einddatum om aan de nieuwe eisen te voldoen. Tevens moet ieder bedrijf of instelling een rapport indienen bij het bevoegd gezag. Heeft u al energiebesparende maatregelen genomen? Dan heeft u nog maar kort de tijd. In dit blog vertellen wij u graag meer over deze nieuwe eis.

Waarom de informatieplicht energiebesparing?

In een rapport uit 2017, van de Nationale Energieverkenning, bleek dat zowel het toezicht op als de handhaving van de energiebesparingseis een stuk efficiënter kan verlopen. Dit zorgt ervoor dat een belangrijk deel van het doel omtrent duurzame groei uit het Energieakkoord meer binnen handbereik komt. Zo is het hebben van onvoldoende informatie van bedrijven of instellingen een vervelende hindernis. De informatie waar we hierbij over spreken betreft gegevens waarmee de controle op de energiebesparingsplicht gebeurt. Door voldoende informatie kan de handhaving efficiënter plaatsvinden. De toezichthouder kan een bezoek brengen aan bedrijven die achterlopen met het invoeren van energiebesparende maatregelen. Ook is de informatieplicht een zet in de rug voor inrichtingen om met energiebesparende maatregelen te starten.

Wat betekent de informatieplicht voor inrichtingen?

De inrichtingen geven de genomen energiebesparende maatregelen aan middels een rapport. Het uitgangspunt hiervoor is een lijst met erkende energiebesparende maatregelen welke specifiek voor een bedrijfstak zijn opgesteld. Aan de hand van deze lijst kunt u nagaan welke maatregelen u al heeft ingevoerd en welke u nog voor uw bedrijfstak dient in te voeren.

Wanneer moet aan de informatieplicht worden voldaan?

Op uiterlijk 30 juni 2019 dienen alle inrichtingen een rapport bij het bevoegd gezag in te dienen, waardoor zij voldoen aan de plicht die vanaf 1 juli 2019 in werking treedt. Om de 4 jaar moet het rapport weer ingediend worden, zoals vermeld in het toekomstige artikel 2.15, tweede lid, van het Activiteitenbesluit.

Start met energiebesparende maatregelen

Heeft u nog geen energiebesparende maatregelen genomen met uw bedrijf of instelling? Dan wordt het hoog tijd om hier alsnog mee te beginnen. Ga op zoek naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in energiebesparende maatregelen en laat u informeren over de mogelijkheden. Zo weet u zeker dat u straks aan de gestelde eisen zal voldoen met uw bedrijf of instelling.