5 tips voor goed werkgeverschap

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Ooit bent u voor uzelf begonnen om het anders te doen. Om dingen op uw eigen manier aan te pakken. En om eindelijk niet meer voor een baas te hoeven werken. U wilt het toch wel beter doen en niet zelf een baas worden waar het personeel voor wegrent? Leg uzelf langs de meetlat met de tips in dit blog!

1. Vertrouwen en betrokkenheid

Net als uzelf hebben uw medewerkers behoefte aan autonomie. Geef ze de kans om zelf met oplossingen te komen en het werk op hun eigen manier te doen. Vindt u dit eng? Betrek ze juist dan bij de besluitvorming. Dan kunt u duidelijke afspraken maken en weet u ook meteen hoe ze ergens over denken. Wanneer u het er niet mee eens bent, kunt u de plannen subtiel bijsturen en komen jullie samen tot afspraken. Zo bent u gerustgesteld en hebben uw medewerkers toch invloed gehad. Ook belangrijk: wordt nooit boos, maar overleg als gelijken.

2. Toon waardering

Iedereen heeft behoefte aan waardering en dit hoeft echt niet altijd in geld te worden uitgedrukt. Laat het weten wanneer u ergens blij mee bent in de vorm van een compliment. Het is voor medewerkers belangrijk om te weten dat hun inspanningen gewaardeerd worden.

3. Goede werkomstandigheden

Mensen hebben behoefte aan rust en regelmaat. De juiste werkomstandigheden zijn hier van grote invloed op. Regelmatige werktijden, niet te veel overwerken, niet te veel lawaai en zonder probleem een vrije dag kunnen opnemen. Veel van deze zaken hebben met planning te maken. Daar bent u als baas verantwoordelijk voor.

4. Wees een dienaar van uw medewerkers

Als bedrijfseigenaar of chef bent u niet alleen de baas, maar ook een dienaar van uw medewerkers. Lopen ze vast of kunnen ze hulp gebruiken bij het uitvoeren van hun werk? Dan kunt u ze van tips voorzien, hen koppelen aan een ervaren medewerker of zorgen voor scholing.

5. Prettig binnenklimaat

Ook schone lucht en een prettige werktemperatuur zijn belangrijk om optimaal te kunnen presteren. Airconditioning is een klimaatsysteem, waardoor het binnen prettig vertoeven is, ook in de zomer! Daarnaast zorgt het ook voor schone lucht en een aangename luchtvochtigheid. Dat werkt veel prettiger!

Hoe was uw score?

En…, heeft u het er een beetje goed vanaf gebracht? Wees niet teleurgesteld als dit niet zo is. Als ondernemer leert u dagelijks, dat is juist het mooie van ondernemer zijn. Maak een verbeterplan en wordt de beste werkgever die u zich maar voor kunt stellen!

Ook duurzaam omgaan met energie hoort bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Lees alles over zonnepanelen voor uw bedrijf.