drugstest, zoals de politie

Mag u bij een werknemer een drugstest afnemen?

Drugstest zoals de politie afnemen

Als werkgever heeft u natuurlijk bij voorkeur gezonde en fitte medewerkers. U bent de eindverantwoordelijke voor wat er gebeurt op de werkvloer. U wilt dus ongelukken voorkomen. Maar wat moet u doen wanneer u vermoedt dat een van uw werknemers drugs of anderszins verdovende middelen tot zich neemt? U wilt waarschijnlijk dan graag een drugstest afnemen zoals de politie dat ook doet om zekerheid te krijgen. Maar mag dat u dat wel doen? U leest er hier meer over.

Werknemers laten testen op drugs, ja of nee?

Bij een aantal beroepen is het toegestaan om onaangekondigde drugstests uit te voeren. Dat is bijvoorbeeld bij mensen die als piloot, machinisten, politieagent en militair actief zijn. In andere beroepsgroepen is een dergelijke steekproef test niet toegestaan. Wilt u toch een van uw medewerkers laten testen op drugs? Dan moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Die voorwaarden zijn onder andere::

  • Er moet een wettelijke reden zijn om te testen
  • De privacy van de werknemer moet gewaarborgd zijn
  • De test is noodzakelijk om de veiligheid op de werkvloer te garanderen

Meestal is een drugstest afnemen een inbreuk op de privacy van de betreffende werknemer. Een drugstest afnemen bij uw werknemers mag dus niet zomaar en zeker niet zonder gegronde aanleiding. Wilt u toch een drugstest, zoals de politie dat doet, opleggen? Laat dan eerst beoordelen of dit echt is toegestaan!

Aandacht voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer

Veel bedrijven halen het certificaat VCA om te kunnen bewijzen dat er voldoende aandacht is voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Binnen deze cursus is ook aandacht voor het effect van alcohol en drugs op de waakzaamheid en het reactievermogen. Het is aan te raden om uw werknemers de VCA-cursus te laten doen. Zo zijn ze in ieder geval op de hoogte van de mogelijke gevaren. Bovendien geeft u hiermee als werkgever het signaal af dat u het gebruik van alcohol of drugs niet tolereert.

Wilt u reageren op dit blog? Stuur ons dan een bericht via ons contactformulier.