Sollicitatiebrief schrijven – 5 tips

Een goede sollicitatiebrief schrijven

Een sollicitatiebrief schrijven is nog een hele kunst. Vaak is de concurrentie groot en moet u echt uw best doen om eruit te springen tussen de vele sollicitanten. Wij vertellen u graag hoe u indruk kunt maken met uw sollicitatiebrief. In dit blog leest u 5 tips voor het schrijven van een brief waarmee u de aandacht trekt.

1. Onderzoek het bedrijf

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom begint het schrijven van een goede brief met het onderzoeken van het bedrijf:

  • Wat is de bedrijfscultuur, informeel of formeel?
  • Wat voor mensen werken er en welke achtergrond hebben zij?
  • Is het een commercieel bedrijf of non-profit?

Door deze vragen kunt u een goed beeld vormen van het bedrijf. Hier kunt u in uw sollicitatiebrief op inspelen.

2. Trek de aandacht met de eerste zin

De meeste recruiters krijgen stapels sollicitatiebrieven. Ze besteden vaak maar een paar seconden aan een brief. Daarom moet u meteen met de eerste zin de aandacht weten te trekken. Laat nietszeggende inleidende zinnen weg. Kom meteen to the point of gebruik een creatieve en prikkelende eerste zin. Alleen dan zal de recruiter de moeite nemen om de rest van de brief te lezen.

3. Geef concrete voorbeelden

In uw cv staat uw opleiding en werkervaring. Het is daarom zonde om dit in de sollicitatiebrief te herhalen. Gebruik de brief in plaats daarvan voor concrete voorbeelden uit de praktijk die laten zien dat u geschikt bent voor de functie. Bovendien leest dit ook een stuk leuker!

4. Formuleer doelen

In een goede sollicitatiebrief formuleert u niet alleen waarom u een baan wilt hebben. Maak ook duidelijk waarom de werkgever u voor deze functie zou willen inhuren. Welke doelen wilt u behalen? En welke ideeën heeft u die het bedrijf verder zouden kunnen helpen? Beschrijf uw toekomstplannen alvast in de brief. Initiatief en een ondernemende houding worden vaak gewaardeerd.

5. Nodig uzelf uit

Gaat u reageren op een vacature? Houdt dan in gedachten dat het doel van de sollicitatiebrief is om op gesprek te komen. Laat aan het eind van uw brief dan ook weten dat u graag langskomt en nodig uzelf uit bij het bedrijf.

Heeft u nog tips voor een sollicitatiebrief? Laat ze weten via ons contactformulier.